5 Mart 2015 Perşembe

Sosyal Medyanın Gençler Üzerindeki Yararları

İnternetin gelişmesi ile çoğalan ve gelişen sosyal medya mecralarının bireyler için birçok yararı ve zararı var. Özellikle gençler üzerinde büyük bir etkiye sahip olan sosyal medya, gençlerin kullanım amaçlarına göre ya yarar sağlıyor ya da zarar. Ben bu yazımda yararlarından söz etmeyi tercih ediyorum çünkü bir çok insan tarafından sosyal medyanın gençlere zarar verdiği düşünülüyor,oluşan bu ön yargı ve düşünce duvarlarının yıkılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Öncelikle, sosyal medya ile gençler network ağlarını fazlasıyla genişletebilme fırsatına sahip oluyorlar. Bunu sunan bazı siteler var. Bunlara örnek olarak verebileceğim başlıca mecralar ise şöyle; Facebook , Twitter , LinkedIn , Google Plus, Blogspot vb. Bu sitelere üye olan kişiler hem arkadaş çevresiyle görüşebilme imkânına sahip oluyorlar hem de tanımadıkları insanlar ile iletişime geçme fırsatını yakalıyorlar.

Dediğim gibi sosyal çevrenin genişliği üniversite çağındaki bir genç için çok önemlidir. Yani bununla demek istediğim şu oluyor; eğer bir üniversite öğrencisiysen ve akademik başarılar yakalamak istiyorsan, LinkedIn gibi siteleri iş hayatına atılmak için büyük fırsat olarak görebilirsin. Çünkü bu tarz siteler bize bir öz geçmiş hazırlatıp profilimizde yayınlamamızı sağlıyorlar ve yaptığımız paylaşımlar ise çalışma alanlarını ilgilendiren paylaşımlar oluyor. Sadece öz geçmiş hazırlayıp, paylaşım yapmakla kalmıyoruz, bu gibi sitelerde yeni arkadaşlar ile tanışıp gerek staj gerekse iş bulma imkânına sahip oluyoruz.
 Aynı durumu Twitter için de söyleyebiliriz çünkü gördüğümüz gibi buralarda takipçi sayısı yüksek olan insanlar yani fenomenler bir şekilde kendilerine iş bulabildiler. Bazıları kitap yazdı ve kitap serileri çıkarttı, bazıları da dizilerde rol aldı. Yani genç bir insan iş hayatına faydalı olması için sosyal medyayı kullanıyorsa, bir şekilde insanlara kendini tanıtabilecek ve aradığını bulabilecektir. Ayrıca, sosyal medya sayesinde gündem hakkında ki daha güncel, daha fazla bilgiye daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Birçok gazete, dergi, medya kanalı, Facebook, Twitter gibi sitelerde üyelik açmış durumdalar ve anlık iletiler, haberler girerek toplumu bilgilendirmeye çalışıyorlar. Bence, çok güzel bir uygulama çünkü gençler artık daha kolay erişebileceği araçları kullanıyor. Evinde, işinde, okulunda bulunan bir gencin dışarı çıkıp 3-5 tane gazete, 1-2 tane dergi almasını beklemeniz şuan ki teknoloji çağında biraz zor gibi duruyor çünkü hem daha masraflı hem daha az kaynağa ulaşılabilirlik hem de yorucu gibi gözüküyor. Diğer bir faydası ise popüler, ünlü kişilere ulaşılması olduğunu düşünüyorum. Türkiye’ye mal olmuş bir çok ünlü kişi sosyal medya sitelerinde üyelikler açmış durumdalar. Bu sitelerden tiyatro-sinema oyuncusu, yazar, şarkıcı, gazeteci, yönetmen gibi meslek dallarından olan birçok ünlü şahısa ulaşabiliyoruz.

 Eğer genç bir insansanız ve atıyorum ki okulunuzda herhangi bir konuda söyleşi vermek istiyorsunuz, aradığınız kriterde ki kişilere anında Facebook, Twitter, Google Plus gibi sitelerden ulaşabilir ve sanal alandan irtibata geçebilirsiniz. Birçok ünlünün, gençlerin bu tarz girişimlerini canı gönülden desteklediklerini bilmekteyim. Ünlü şahısların sosyal medyada bulunması ve bu mecrayı desteklemeleri gerçekten bize sunulmuş büyük bir şanstır çünkü bu insanlar, gençleri aydınlatacak kapasitede olan ve genellikle gençlerin örnek aldığı insanlardır. Başka bir faydası ise Facebook gibi siteler üzerinden oluşturulan event ve gruplar. Bu event ve gruplar sayesinde gençler, yeni insanlarla tanışma fırsatı, eğlence veya akademik odaklı organizasyonlara ulaşma fırsatı, bilgi ve deneyimler hakkında fikir sahibi olma imkânı bulabilirler.

 Örneğin, Facebook üzerinden bir çok şirketin semineri ile ilgili grup ve eventler kurulabiliyor ya da ünlü bir şarkıcının konseri ile ilgili eventler oluşturulup gençlerin haberdar olması sağlanabiliyor. Bunlardan haberdar olan genç nesilin ise bu organizasyonlara katılarak daha sosyal ve başarılı bir hayata sahip olabileceklerini düşünüyorum. Çok faydalı olduğunu düşündüğüm fırsat ise özgür ifade ortamıdır. MySpace, WordPress, Blogspot gibi sosyal medya siteleri bir şekilde gençlere cesaret veriyor ve bu cesaret ile zaten özgür bir ortam sunan sosyal medya sitelerinde özgürce istediklerini yazıyor, çiziyor, müzik yapıyor ve paylaşıyorlar. Bu siteler bir nevi gençlerin kendilerini ifade etme yetilerini yükselttiğini düşünmekteyim. Nitekim bu sitelerde yazan, çizen gençlere baktığımızda da üretken kişiliklere yada üretmeye meyilli kişiliklere sahip olduklarını görebiliyoruz. Kısacası, sosyal medya sayesinde üretken, cesur ve düşüncelerini özgürce ifade edebilen genç bir nesil yetişebileceğini düşünüyor ve savunuyorum. Gençlerin sosyal medyadan faydalanması sayesinde umarım gelecekte böyle renkli bir sosyal medya dünyası ile karşılaşırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder